Undercliff


Photo of completed extension

The extension and reconfiguration of a 1 bed flat, creating a generous 2 bed flat with a new kitchen / dining / living space that opens up to the garden.

The old flat had awkward and dark accommodation with extremely poor connections, both visual and physical, to the large rear garden. The original brief proposed by the client was to remedy this through the addition of a modest extension to create a new kitchen / dining area.

Elevation of proposed extension

Having considered the original brief and the opportunities presented by the large garden, we proposed a more ambitious extension that would create a totally new living / dining / kitchen area. The current living room could then be turned in to an additional bedroom, creating a large, 2 bedroom, flat. The old and new spaces of the flat are connected via the hallway, and also a ‘secret’ door between the kitchen an existing studio/work space.

Proposed section and elevation
Proposed axonometric

The extension is simple in form with a mono pitch sloped roof rising to reflect the level change in the garden. Spatially the volume of the interior increases toward the garden, with the living room occupying the tallest part of the space. The extension is clad in a burnt timber that is installed to follow the slope of the roof line, giving a distinctive appearance and character to the small building.

We were appointed to provide full architectural services from concept and ideas studies to developing detailed design for tender and construction. The project was completed in July 2017.

PROJECT DATA
Structural engineer :
Approved inspector:
Party Wall surveyor:
SD Structural Associates
JHAI
Peter Barry