Dyson Research and Development

by Wilkinson Eyre Architects

Dyson is one of the UK’s leading companies. Following significant and consistent growth, Dyson had reached capacity at it’s HQ in Wiltshire.

To meet the need for current and future expansion additional land was purchased and a masterplan developed. This considered the major constraints of the rural site, such as the need for protection of the rich biodiversity, which includes the protected Greater Crested Newt, and a requirement for visual screening to an Area of Outstanding Natural Beauty.
ARTICLES AND PHOTOS OF THE COMPLETED PROJECT
AWARDS


Phase 1 of the expansion includes a 10,000m2 Research and Development (R&D) building, containing design studios, offices, laboratories and rapid prototyping facilities. Other facilities include a 330 cover staff café, a sports building, conference centre and energy centre.

The R&D building is a minimalist design, clad in large (3x5m) panels of reflective glass that reduce visibility into the building and mirror the changing landscape and weather. It’s structure is an innovative composite slab comprised of precast and insitu concrete with steel columns. Robin was Project Architect for the masterplan and Phase 1 until he left Wilkinson Eyre to set up Conibere Phillips.

PROJECT DATA (PHASE 1)
Completed:
Floor area:
Construction cost:

Structural engineer:
Civil engineer:
MEP engineer:
Sustainability:
Lighting designer:
Planning consultant:
Landscape architect:
Landscape architect:
Project Manager:
Cost consultant:
Highways engineer:
Approved inspector:
Ecology: