Templegate, Bristol

by Wilkinson Eyre Architects

A residential / mixed use scheme proposed for a site immediately adjacent to Bristol’s Temple Meads Station.

Replacing a series of poor quality light industrial buildings,
the project aimed to create a series of new public spaces and routes through the site, with the new buildings relating to the scale of the historic station buildings, including Brunel’s original Grade I listed station. .



220 residential units and a flexible office building were proposed to enclose a private residents garden. The undulating topography of the garden covering a split level car park beneath. A distinctive architectural language was developed for the residential and office buildings. The office building proposed the use of a semi reflective fully glazed façade that would dematerialise the building form and subtly mirror the rhythm of the neo gothic station buildings. Community spaces and retail units completed the diverse mix of uses.



Paul was project architect throughout the design concept and planning stages. After a lengthy consultation and design process the project achieved planning permission.



PROJECT DATA
Client :

Structural engineer :
Highways engineer:
Planning consultant :