Eddystone Road


An ambitious and complete rebuild and extension of a late Victorian terraced house in Brockley, south east London. The existing house suffered from the addition of poor quality extensions and structural problems. Following a comprehensive design process the most effective and economic solution was to completely rebuild the house to an uncompromisingly high quality architectural design.

Kitchen / dining room and view to garden
Rebuilt front elevation

Our proposals responded to the local context and the predominance of poor quality permitted development extensions. Looking to maximise the potential of the property a detailed analysis was undertaken of the rules that allow such development. The proposal radically challenges what can be achieved with that most typical of house extension types and then takes it to another level by rebuilding the whole house. The approach taken has built upon the work we outlined in our RIBA article published in spring 2017.

Street
Upper levels to the rear
Master bedroom

The roof 'additions' are composed of a glass and zinc, which covers the entire main roof of the house. This grey metal finish is set against the white glass box, formed of cast glass planks, which will contain an en-suite bathroom. Through the use of high quality materials and construction detailing the elements that would typically be clunky additions forms a bold, positive part of the composition of the house. This is in stark contrast to the poor quality extensions typically seen. The new front elevation is a simple and elegant brick façade with large modern windows.

Second floor plan
First floor plan
Ground floor plan

The ground floor benefits from the freedom of a rebuild, but is heavily influenced by typical terraced houses. To the rear is a large kitchen / dining space that connects to the garden via large sliding doors. This generous connectivity of spaces is extended throughout the property with the ability to open up spaces balanced with the possibility to close rooms, creating more intimate spaces.

Similarly, the ability to adjust the floor levels resulted in a master bedroom in the roof space that is substantially more generous than is typically possible.

Section

The ambitious proposal provoked an interesting discussion with the local planning authority and resulted in a positive outcome. As well as achieving permission the local planners expressed interest in using the project as benchmark for quality in the borough.

Conibere Phillips provided a full architectural service for the project.

Kitchen / dining / living room and garden beyond
Rear elevation
Stair
Master bedroom
Exposed blockwork
Roof structure and lighting detail
Kitchen / rooflight detail
PROJECT DATA
Structural engineer :
Approved inspector :
Party Wall surveyor :
Contractor :
SD Structural Associates
JHAI
FPC Surveyors Ltd
Create Bespoke