Ferndale

The creation of a space that is a focus of a vibrant family life. The project transforms the existing house and garden, and with it how the home is lived in.

Ferndale is a project born out of a design process that involved the entire family. From a hidden work space for homework, to a window seat for reading, a new space for Xbox, and a new barbecue terrace, the project provides so much more than a typical kitchen/diner extension.

Axial view through new living space

The ambition was to create a new focal point for family life. It was to be warm and welcoming, and sustainable in its creation. It was also to be closely connected to the garden, where much loved Magnolia, Acer and Pear trees come within touching distance of the extension.

The new space is articulated to reflect each different function. A utility and cloak/store is at the centre of the house, important for a busy family to keep tidy! Alice’s window seat provides a focal point that frames a view to the Acer in the garden. The kitchen is positioned centrally, with the work/study area adjacent, and dining and family areas are within the top lit new extension leading to the garden terrace.

Materials and finishes discussions explored a wide range of possibilities. Steel and concrete was minimised, and a highly insulated timber framed structure used, clad in precise burnt larch cladding that blends with the garden.

Concealed workspace - closed
Concealed workspace - open

Window and door openings relate to a terrace seating area and raised border. Here the Magnolia is framed by steps to the garden, and together with the pear tree, create a beautiful natural canopy to the seating area.

Conibere Phillips provided a full architectural service from initial design ideas to completion. The project was completed in May 2017.

Plan - Ground floor
Section
PROJECT DATA
Structural engineer :
Approved inspector:
Party Wall surveyor:
SD Structural Associates
JHAI
Peter Barry