Claylands Road


A whole house transformation, creating a modern family home from a modest Victorian terraced house. The 2 storey extension is a boldly modern, yet contextual, addition to a conservation area.

When Conibere Phillips were approached about remodelling this early Victorian house the ambition of the client was clear. Located in a conservation area the house had been heavily modified and included a poorly built, ugly, rear addition. Meeting the client’s ambition, while being sensitive to the context, was the principal challenge of the project.

Ground floor plan
Concealed workspace Back elevation - complete
Back elevation - existing

The design process included detailed pre application discussions with the local planning authority. The result is a completely new identity to the rear of the house, one that is both modern and contextual.

The outrigger was entirely refurbished and a side return extension added. References to Victorian design are combined with contemporary materials and detailing. A modern brick, complimentary to the existing brick house, was used for the main end elevation, which includes two large glazed openings, including a contemporary sash window. The side return extension has a zinc roof which wraps up to clad the side wall of the rear addition, and a geometric green tiled feature façade, a reference to the Victorian use of green ceramics.

Kitchen / dining space
Kitchen

The new space contains a large kitchen / dining area that opens to the re-landscaped garden via a dramatic pivot door. A bespoke kitchen includes a concealed pantry area, with further joinery connecting through to the living space in the original house. Upstairs a new master bedroom with en-suite, a new family bathroom and a guest bedroom / fitness room were provided. Other specific needs, such as storage for bikes, was accommodated within a ground floor utility/shower room.

Conibere Phillips provided a full architectural services, developing detailed design for tender and construction based on a traditional building contract. The project was completed in February 2018 and was shortlisted in the 2019 New London Architecture Don't Move, Improve awards.

Concealed workspace Living room joinery
View from garden
PROJECT DATA
Structural engineer :
Approved inspector:
Party Wall surveyor:
SD Structural Associates
JHAI
Peter Barry