Nightingale Lane



A house extension that is full of light and embraces views of trees and sky, creating a kitchen / dining space and garden room blurring the boundaries of inside and outside.

The existing home no longer suited the growing family, with disconnected and small rooms not being used to their potential. The brief was to create a new space to cook, dine entertain and relax, and to modify existing rooms to better suit the family’s needs.

A dramatic sloping roof and window bay are the main features of the extension creating a new kitchen / dining space. Over 3.5m in height at its maximum, the volume and light of the space transforms the character of the house and its relationship to outside. A ‘garden room’ seating area exploits this where the boundaries between inside and outside dissolve.

Plan - Ground floor
Window seat
Kitchen island with glass pivot door to garden

A music room is created from an existing room and is directly connected to the new spaces via a new route through the house. Practical matters are responded to with the creation of a new utility area and a cloak storage area to the hallway.

The project maximises the potential offered by the site location adjacent to a shared driveway. With no concerns for overshadowing the volume could be maximised. A bold boundary elevation is clad in a pre treated timber cladding that follows the roof slope and accentuates the simplicity of the form.

Conibere Phillips provided a full architectural service including garden hard landscaping design. The project is due to be completed later in the year.

PROJECT DATA
Structural engineer :
Approved inspector :
Party Wall surveyor :
SD Structural Associates
JHAI
Peter Barry