Clive Road


A project to extend and reconfigure a 3 storey semi-detached house in West Dulwich at ground floor and roof level, maximising light and connection to the large garden while also providing a series of practical spaces to suit the needs of the busy family.

The existing home has many generous and light filled rooms, however the ground floor rear of the house suffered from poor daylighting and very poor connections to the large garden. The design brief was to rectify this, creating a generous and open family space including a kitchen, dining and living area. In addition, a loft extension is required to create a bedroom and bathroom for visiting family.

View towards kitchen from patio
View towards garden from kitchen

The works to the ground floor includes the middle of house, where a new downstairs WC, large cloak area, utility room and bike store are proposed. This practical accommodation allows the new family living space to the rear to be as open and flexible as possible.

Before
After

The extension has a subtle folded shaping in plan and section, opening up the internal space to views of the large garden. The structural design further enhances the sense of openness, with the principal steel column and beam expressed at the fold in the wall and roof. Both the ground floor extension and roof extension are clad in a cement panel, creating a contemporary refined look for the additions, with a colour that is complimentary to the existing brickwork.

Bike store beyond kitchen
Dining and sitting area

We were appointed to provide full architectural services from concept and ideas studies to developing detailed design for tender and construction. The project was completed in 2019.

PROJECT DATA
Structural engineer :
Approved inspector :
SD Structural Associates
JHAI