Tressillian Road


The reworking of a house rich in traditional detail and character to create a modern kitchen and dining space that compliments the original building and connects the home and garden.

The large semi-detached villa in the Brockley conservation area has an impressive scale and series of reception rooms, and yet only a small, awkward kitchen that is disconnected from the living spaces and the garden. The brief for the project is to create a modern and spacious kitchen / dining space suitable for the scale of the house that retains the historic features and character.

Roof extension from the garden

Through extending and opening up existing rooms a series of connected spaces are created. A family / social space, with a retained traditional built in kitchen dresser unit, leads to the kitchen and through to the dining area and garden. The dining space will have a frameless glass-to-glass corner creating a wonderful impression of connection between inside and out, while the window seat provides a sense of human scale of space; a quiet spot occupying the threshold between inside and out. A wonderful place to read or daydream.

Practical matters are dealt with by the reorganisation of the ground floor WC, creating a cloak cupboard. A generous utility room is also provided with direct access from both outside and the kitchen, which will provide a place to clean off muddy boots after a visit to nearby Hilly Fields Park, or to hide the clutter during a dinner party or at Christmas.

Conibere Phillips has been appointed to provide a full service from concept and ideas studies to developing detail design for tender and construction.