Blythe Hill Lane


Rendered interior view looking towards the kitchen

The ambitious extension and reconfiguration of a unique 200 year old detached house in Catford, Lewisham. The project radically alters the arrangement of the house and relationship to the garden, transforming how the home owners will live in it.

Top down view of physical model
Aerial view of physical model

The existing house is unusual and unique amongst its neighbours and typical London homes. Only one room wide, the original cottage has been extended on two previous occasions, elongating the house and resulting in each room being a passage to the next. The original brief was to create a new kitchen / dining space and spare room / study space in an extension. Challenging the brief we proposed an extension containing a kitchen / dining / living space and a reconfiguration of existing rooms to provide a flexible additional room for either living / work or guests.

Rendered interior view looking towards the garden

The character of the extension is distinctive but respectful of the modestly scaled original house. Maintaining a subservient relationship was made more challenging by the sloping garden, that required the addition to be built on a higher level than the existing ground floor. Great efforts were therefore made to shape and articulate the extension to minimise its size while creating a generous and exciting interior.

View looking towards the house from the garden

The main section of the new building is separated form the original house and shifted sideways to be central to the wider garden. Clad entirely in timber, including the roof, it will appear as a separate pavilion like building within the garden. A link, finished in terracotta tiles, discreetly connects the pavilion to the house.

A planning application was submitted in September 2019 and approval gained in December. Conibere Phillips have been appointed to provide full architectural services from concept and ideas studies to developing detailed design for tender and construction. The project will be on site later in the year.